Buiten de grenzen

Zomaar een tip…
14 mei 2018
Geslaagd
Studiekeuze: keuze voor het leven?
21 juni 2018

Ik rijd met een vriendin mee op haar paardenkar door het Dwingelderveld. De lentezon is al sterk, gelukkig heb ik mijn jas thuisgelaten. De eerst nog kale bomen zijn al een flink stuk uitgelopen. Heerlijk vind ik het als na zo’n donkere winter de zon weer straalt en het lentegroen verschijnt. Daar kan ik echt van genieten. Zo mag het van mij wel altijd zijn, voor mij mag de winter uit de kalender worden gestreept.

Of is het juist door die donkere, kale winter dat je het mooie van het voorjaar weer ziet en waardeert? Hebben we de winter nodig om ons erop te wijzen hoe prachtig het voorjaar en de zomer kunnen zijn? Ja, waarschijnlijk wel.

Onlangs deed ik redactiewerk voor een magazine in een ander gedeelte van Drenthe. Het gebied waar ik ben opgegroeid, waar ik bijna twintig jaar heb gewoond, maar inmiddels ook ruim twintig jaar niet meer woon. Nu ik er met andere ogen naar keek, zag ik pas hoe mooi het er is. Ik vond het toen heel gewoon om te spelen in de bossen, even langs te gaan bij de paarden op de es achter ons huis, te zwemmen in de Drentsche Aa… Pas nu ik er weer naar kijk, zie ik op wat voor mooie plek ik ben opgegroeid. En ja, dat zullen mijn kinderen ook hebben als ze later terugkijken op hun jeugd in Dwingeloo, dat weet ik zeker.

Door even uit de situatie te stappen, kun je er met een frisse blik naar kijken. In mijn werk als communicatieadviseur en tekstschrijver ervaar ik ook heel sterk de waarde van een frisse blik op een communicatievraagstuk of op een tekst. Dat is, vind ik, de meerwaarde van het inhuren van een freelancer die net even anders tegen je organisatie aankijkt dan de mensen die er al jaren werken.

Het is dus helemaal niet zo verkeerd om af en toe even buiten de grenzen te stappen van je normale doen en laten, om weer beter te waarderen wat je hebt. Dus okay, die winter zal weer komen en mij weer doen realiseren hoe fijn de zomer is. Alhoewel, ik denk dat ik ooit, als het kan, toch liever overwinter in Spanje.

Deze blog is als column verschenen in de voorjaarseditie van InWesterveld Magazine nr. 5 2018.

Comments are closed.