Beeld je eens in…

Een schone lei
5 september 2019

Voor een wandelrouteboekje waarvoor ik de projectbegeleiding en redactie voer, maak ik korte teksten met wetenswaardigheden. Over de natuur, de gebruiken, de historie. Hiervoor put ik uit eigen kennis, spreek ik met mensen en ga ik op internet op onderzoek uit. Ik duik erin, pluis het uit, tot ik het naadje van de kous weet. Ik heb uiteindelijk te veel informatie om te verwerken in het boekje, maar ik weet weer een beetje meer dan voorheen.

Het leuke aan dit wandelrouteboekje is dat je anderen (ik hoop velen) tijdens een prachtige wandeling een stukje kennis kunt meegeven die ze anders niet hadden gehad. Door mijn korte tekstjes hoop ik ze een beeld te geven hoe het bijvoorbeeld vroeger was. Kan jij het je voorstellen hoe de adel hier in de 14e eeuw de oprijlaan op kwam om naar hun havezate te gaan? De havezate is er niet meer, maar de oprijlaan in alle grandeur nog wél.

In het boekje heb ik ook een schets op kunnen nemen van de havezate waarvan nu slechts contouren in het landschap zichtbaar zijn. De pentekening uit 1732 komt uit de collectie van het Rijksmuseum. Wist je dat in de Rijksstudio meer dan 215.000 kunstwerken close-up worden gepresenteerd, om in te zoomen, aan te raken, te liken en om zelf mee aan de slag te gaan? Je kunt ze gratis downloaden en gebruiken. Ja, de prachtige beelden in Rijksstudio zijn vrijgegeven: je mag er mee doen wat je wilt, particulier én commercieel.

En zo kon ik de wandelaars in het boekje een beeld geven van het prachtige gebouw dat er lang geleden stond. Kan jij je er nu een voorstelling van maken?

Comments are closed.