Biologische klok

Communicatie mag geen geld kosten
23 mei 2017
Oeps te veel!
28 december 2017

De winter komt er weer aan. Niet mijn favoriete seizoen, ik hou niet van kou en donker. Het ergste vind ik denk ik het ’s ochtends moeten opstaan terwijl het nog donker is. Dat is zo tegennatuurlijk! Ik begrijp niet wie het heeft bedacht dat de mensheid in het donker naar zijn werk moet. Nu ben ik eigen baas en kan veelal mijn eigen werktijden bepalen, maar ik heb wel een paar kinderen die ook in de donkere wintermaanden voor dag en dauw op moeten staan om naar school te fietsen.

Met interesse zag ik dat de Nobelprijs voor Geneeskunde en Fysiologie dit jaar is toegekend aan drie Amerikanen voor hun ontdekkingen rond het moleculaire mechanisme dat de biologische klok van mens en dier controleert. Dankzij de biologische klok zijn de biologische processen in het lichaam afgestemd op het ritme van dag en nacht in de natuur. De Nobelprijswinnaars konden na jarenlang onderzoek het belang van de biologische klok voor onze gezondheid aantonen.

Hoe het precies zit met de gevonden genen en eiwitten gaat iets boven mijn pet. Maar voor mij van belang is de conclusie dat je een jetlag voelt als je lichaamsklok niet klopt met je omgeving. Ah, dus dát is wat ik iedere ochtend voel. En ik lees dat dat op lange termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid…

Amerikaanse onderzoekers van de university of Colorado bevestigden met onderzoek mijn persoonlijke ervaringen. De onderzoekers lieten mensen een weekje kamperen zonder horloge en zaklampen. Zowel in de winter als in de zomer. Het onderzoek toonde aan dat de biologische klok mensen in de winter langer laat slapen dan in de zomer. Ons biologische ritme past zich aan aan het dag- en nachtritme van de aarde.

Ik denk dat we hiermee een heel goede onderlegger hebben om het functioneren van de maatschappij af te stemmen op de opkomende zon. Als ik in de politiek zou zitten, zou ik dit zeker in mijn partijprogramma laten opnemen. Eh, ja, de óndergaande zon zou dan ook een rol moeten spelen misschien, maar om nou in de winter om 16.30 uur al met z’n allen naar bed te gaan… Hm… toch nog maar eens een nachtje over slapen. Morgen is het zondag en mag ik uitslapen. Tot de zon opkomt.

Deze blog is als column verschenen in de najaarseditie van InWesterveld Magazine nr. 4 2017.

Comments are closed.